Deviatia de sept nazal

Deviatia de sept nazal

Un sept deviat apare atunci când peretele interior dintre cele două nări este deplasat către una dintre părți. La majoritatea oamenilor septul nazal este deplasat sau deviat, determinând astfel un culoar respirator mai mic.

Când deviatia de sept nazal este severă, poate bloca o parte a nasului și poate reduce fluxul respirator producând dificultate în respirație. Expunerea suplimentară a septului deviat la un flux de aer anormal prin nas,  prin efectul de uscare a mucoasei nazale poate contibui câteodată la formarea de cruste și sângerări la anumite persoane.

Obstrucția nazală poate apărea din cauza unei deviații de sept, din cauza edemului mucoasei nasului (în special a cornetelor inferioare) sau din cauza ambelor. Tratamentul medicamentos al obstrucției nazale poate include medicație pentru a reduce edemul mucoasei pentru a ajuta la deschiderea culoarului respirator. Pentru a corecta un sept nazal deviat este întotdeauna necesară intervenția chirurgicală

Majoritatea deformărilor nazale sunt asimptomatice iar pacienții nu conștientizează că au o deviație de sept. Cu toate acestea, unele deformări septale pot cauza următoarele semne și simptome:

  • Obstrucția uneia sau a ambelor nări. Obstrucția poate îngreuna respirația printr-o nară sau chiar prin ambele nări. Acest lucru este mai ușor de observat în timpul unei viroze (infecție a căilor aeriene superioare) sau în timpul unor alergii ce pot determina edemul și îngustarea căilor aeriene.
  • Epistaxisuri (sângerări nazale). Suprafața mucoasei septului nazal poate deveni uscată, crescând astfel riscul sângerărilor.
  • Durere facială. Deși există discuții în legătură cu posibilele cauze ale durerii faciale, un sept nazal deviat sever care are contact cu peretele lateral nazal, când este pe aceeași parte cu durerea facială, este câteodată considerat o cauză posibilă. De asemenea, durerile din regiunea frontală (desupra orbitelor și la rădăcina nasului) sunt asociate cel mai frecvent cu deviația de sept nazal.
  • Respirație zgomotoasă în timpul somnului (ronhopatia cronică, sforăitul) poate apărea la pacienții cu septul nazal deviat, cu sau fără edem al mucoasei nazale. Pacientul poate avea un somn agitat și se poate trezi “obosit”.
  • Conștientizarea ciclului nazal. Este normal pentru nas să alterneze, să fie ușor obturat pe o parte, apoi să se schimbe, să fie obturat pe cealaltă parte. Acest lucru se numește ciclu nazal. El este un fenomen natural, dar conștientizarea lui este neobișnuită și poate fi un indicator că există o obstrucție nazală patologică.
  • Preferința de a dormi pe o anumită parte. Unii oameni preferă să doarmă pe o anumită parte pentru a optimiza respirația pe nas în cursul nopții. Acest lucru poate fi datorat unui sept nazal deviat care împreună cu edemul mucoasei de pe cornetele nazale inferioare îngustează culoarul respirator.

Când trebuie să consultați un doctor?

Este necesară programarea unui consult de specialitate atunci când o nară este blocată (sau ambele nări) și nu răspunde la tratament medicamentos corect, în cazul sângerărilor nazale frecvente sau al infecțiilor sinusale recurente.

Deviația de sept apare atunci când septul nazal – peretele subțire ce separă fosa nazală stângă de cea dreaptă – este deplasat către una dintre părți. Un sept deviat poate fi cauzat de:

Prezentația de la naștere

În unele cazuri, septul deviat apare în timpul dezvoltării fetale și este prezent încă de la naștere.

Lovituri la nivelul nasului

Un sept deviat poate fi, de asemenea, rezultatul leziunilor ce determină deplasarea septului nazal din poziția inițială. La nou-născuți, o astfel de leziune poate fi produsă în timpul nașterii. La copii și la adulți, o gamă largă de incidente poate determina apariția unui traumatism nazal și astfel formarea unei deviații de sept – de la împiedicarea de o treaptă la coliziunea cu o altă persoană pe trotuar. Trauma la nivelul nasului cel mai adesea apare în timpul sporturilor de contact, activităților de joacă sau a accidentelor de automobile.

Procesul normal de îmbătrânire poate afecta structurile nazale și înrăutăți, în timp, respirația pe nas (creșterea în volum a mucoasei care acoperă cornetele nazale, în special cele inferioare). De asemenea, schimbările în grad de edem al mucoasei nazale, cauzate de dezvoltarea rinitei sau a rinosinuzitei, poate accentua îngustarea pasajului nazal din cauza deviației de sept, rezultând o obstrucție nazală severă care are nevoie de tratament chirurgical.

În timpul consultului, doctorul vă va întreba în primul rand despre orice simptom pe care îl aveți. Apoi, pentru a examina interiorul nasului, doctorul va folosi o lumină intensă și un instrument (specul nazal) creat pentru a deschide nările. Uneori, doctorul va căuta înspre spatele nasului cu un telescop cu aspect tubular, o tijă metalică cu diametrul de 3-4 mm ce are în vârf o lumină puternică (videoendoscopie). De asemenea, el poate analiza mucoasa nazală după aplicarea unui spray cu decongestionant. Efectuate corect, aceste manevre nu produc nici o durere și nici disconfort semnificativ.Bazându-se pe acest examen se poate diagnostica corect deviația de sept și se poate determina gravitatea bolii.

Tratament simptomatic deviație de sept

Inițial, tratamentul deviației de sept poate fi direcționat către tratarea simptomelor mucoasei ce acoperă nasul, care contribuie apoi la simptomele obstrucției nazale și drenajului sinusal. În acest caz, doctorul poate prescrie:

  • Decongestionante. Sunt medicamente ce reduc edemul mucoasei nazale, ajutând la menținerea pasajelor aeriene deschise bilateral. Sunt disponibile ca tabletă sau spray nazal. Spray-urile trebuie folosite cu precauție, maxim 5 zile consecutive. Folosirea frecventă și continuă poate crea dependență și poate cauza simptome agravate (rebound) chiar și după ce se întrerupe folosirea lor. Acestea au un efect stimulant ce poate cauza creșterea tensiunii arteriale și frecvenței cardiace. Utilizate ani/luni de zile, spray-urile decongestionante pot duce la atrofierea (uscarea) definitivă a mucoasei nazale și apariția crustelor permanente.
  • Antihistaminice. Sunt medicamente ce previn simptomele alergiilor, incluzând obstrucția nazală și rinoreea (secreția nazală abundentă) apoasă. De asemenea, uneori ele pot ajuta în boli non-alergice ca, de exemplu, viroza. Unele antihistaminice produc uscăciunea mucoaselor și pot afecta abilitatea de a efectua sarcini ce necesită coordonare fizică, ca de exemplu șofatul.
  • Spray-uri cu steroizi nazali. Prescrierea unui corticosteroid nazal poate scădea inflamația pasajului nazal și îmbunătăți obstrucția nazală și drenajul. De obicei este nevoie de una până la trei săptămâni pentru a atinge efectul maxim, de aceea este important să respectăm sfatul medicului în folosirea lor.

De reținut este că medicația este o metodă temporară de rezolvare și, cu toate acestea, nu va corecta o deviație de sept.

Tratamentul chirurgical – operație deviație de sept (septoplastie)

Dacă în ciuda terapiei medicamentoase simptomele persistă, trebuie luată în considerare corecția chirurgicală definitivă a deviației de sept (septoplastie).

Septoplastia sau operația în cazul deviației de sept este modalitatea de a repara septul nazal deviat. În timpul operației, septul nazal este îndreptat și repoziționat în centrul nasului. Pentu acest lucru, chirurgul trebuie să taie și să înlăture părțile cartilaginoase și osoase ale septului înaintea reinserției în poziția oportună.

Nivelul îmbunătățirii în cazul chirurgiei poate depinde de severitatea deviației. Simptomele date de deviația de sept, în special obstrucția nazală, cu foarte rare excepții se soluționează complet. Cu toate acestea, orice boală însoțitoare nazală sau sinusală ce afectează mucoasa nazală, ca de exemplu alergiile, nu pot fi vindecate numai prin chirurgie. De asemenea, în cazuri destul de rare, disfuncția de valvă nazală (absorbția aripii nasului în inspirul forțat) poate duce la persistența unui grad de obstrucție nazală și după septoplastie.

 

O deviație de sept severă care produce obstrucție nazală poate determina:

  • gura uscată din cauza respirației orale cronice
  • respirație urât mirositoare
  • senzația de presiune sau congestie a căilor respiratorii nazale
  • tulburări de somn, din cauza neplăcerilor cauzate de imposibilitatea de a respira pe nas în timpul nopții
  • scăderea performanțelor intelectuale deoarece creierul nu se oxigenează corespunzător
  • stare de nervozitate, iritabilitate permanentă
  • scăderea performanțelor în cadrul activităților sportive

Puteți fi nevoit să preveniți leziuni la nivelui nasului ce pot cauza o deviație de sept cu următoarele protecții:

  • purtarea unei căști atunci când practicați sporturi de contact (de exemplu fotbal și hockey);
  • purtarea centurii de siguranță atunci când mergeți cu un vehicul motorizat.