Chirurgie spinală robotică

La BRAIN Institute operăm orice patologie spinală grație unei echipe multidiciplinare dedicată afecțiunilor coloanei vertebrale, formată din medici neurochirurgi, ortopezi, neurologi, medici anestezie și terapie intensivă.  Atunci când cei mai experimentați chirurgi se unesc pentru a rezolva cazuri complexe chirurgicale, când dispun de cea mai modernă dotare din sistemul medical din Europa (robotul MazorX, neuronavigație spinală StealthStation și sistemul O-arm 3D pentru imagistică intraoperatorie, de neuromonitorizare pe tot parcursul intervenției, neuroanestezie ), cand au suportul a peste 60 de colegi medici din diferite specialități, asistenți medicali de bloc operator, terapie intensivă și secție medicală pentru cea mai bună îngrijire preoperatorie și postoperatorie, sunt create toate premizele  pentru o intervenție de succes.

Ce este MazorX? De ce chirurgie robotică spinală?

MazorX este un sistem complet, rezultatul a peste 25 de ani de cercetare și inovație în domeniul chirurgiei robotice. Cele trei funcții majore includ planificarea pre-operatorie și intraoperatorie, ghidarea robotică și navigația in timpul intervenției. Chirurgia asistată de robot reprezintă vârful de tehnologie în acest moment și depășeste în acuratețe un chirurg antrenat, sistemul său de ghidare acționând fără eroare.

Orice neurochirurg sau chirurg ortoped își dorește într-o intervenție o vizualizare mai bună intra-operatorie, un câmp operator mai mic și un timp de recuperare mai rapid pentru pacientul său. Iar acestea sunt doar câteva din beneficiile pe care le aduce chirurgia robotică spinală.

Datorita functiei de planificare preoperatorie se pot face analize 3D reproducându-se exact modelul coloanei pacientului, se poate face astfel o selecție personalizată a implanturilor, se aleg traiectoriile optime iar rezultatul intervenției devine previzibil. Chirurgul planifica cu acuratețe fiecare etapă a intervenției chirurgicale chiar înainte de a intra în sala de operație. Planificarea unei intervenții pentru o scolioză complexă de exemplu durează aproximativ două ore, astfel încât e mai bine ca medicul să o facă în zilele premergătoare intervenției decât în sala de operație.

În chirurgia coloanei vertebrale, poate mai mult decât la majoritatea procedurilor chirurgicale, este nevoie de foarte multă experiența și precizie, iar robotul MazorX acționează ca o a doua pereche de mâini în timpul operației.  Cu navigația chirurgicala, una din funcțiile Mazor X ™, chirurgul are o vizibilitate bună și controlează intervenția în timp real, fără a fi nevoie să efecteaze o incizie mai mare sau să expună pacientul operat la radiații prin mai multe raze X. O incizie mica înseamnă pentru pacient un risc mai mic de infecție, mai puține dureri postoperatorii și un timp de recuperare mai rapid.

În chirurgia spinală există un număr semnificativ de intervenții în care sunt necesare implanturi, pentru fixarea coloanei sau pentru corectarea diverselor deformări. Numărul implanturilor necesare depinde de patologia abordată și de complexitatea cazului medical, de exemplu în cazul scoliozelor se folosește pentru pacient „cea mai mare cantitate”, între 20 și 36. În alte afecțiuni dimpotrivă se folosesc un număr mai mic de implanturi, dar care se introduc printr-o manieră minim invazivă.

Robotul MazorX aduce un maxim de precizie atât în intervențiile minim invazive unde căile de lucru sunt extrem de înguste cât și în afecțiunile care impun intervenții largi, deschise.

ECHIPA CHIRURGIEI SPINALE ROBOTICE

Medic primar neurochirurg

Medic primar ortopedie pediatrică

Medic specialist neurochirurg

Medic specialist ortopedie pediatrică

Medic primar neuro-anestezie

Dr. Ionela Codiță

Medic primar neurolog