Epilepsie

Dr. Ioana Mîndruță, Medic Asociat BRAIN Institute, are o experiență vastă acumulată în cei 20 de ani de practică în neurologie. Dr. Mîndruță este medic primar specializat în epileptologie generală și evaluare prechirurgicală la Unitatea de Monitorizare a Epilepsiei și Somnului, Laboratorul de Neurofiziologie Clinică din cadrul Spitalului Universitar de Urgență București. De asemenea, dr. Mîndruță are competență în electrofiziologie, și anume în electro-encefalografie (EEG), electromiografie (EMG) și potențiale evocate (PE).    Dr. Mîndruță este vicepreședintele Societății Române de Neurofiziologie Clinică Electrodiagnostică (ASNER), membru în Comitetul de Conducere al Societății de Neurologie din România și coordonatorul Programelor Naționale de Boli Rare și Epilepsii Farmacorezistente. De asemenea, dr. Mîndruță este asistent universitar la Catedra de Neurologie din UMF „Carol Davila” și cercetător științific la Facultatea de Fizică din cadrul Universității București.

DR. IOANA MÎNDRUȚĂ

Medic primar neurolog, supraspecializare neuroepileptologie

Epilepsia este o afecțiune neurologică, ce constă în disfuncții periodice, recurente ale activității electrice cerebrale, și are la baza descărcari electrice excesive la nivelul scoarței cerebrale. Aceste evenimente sunt denumite uzual “crize”. Când activitatea neuronilor este perturbată, rezultatele pot fi experiențe senzoriale diverse, sau comportamente ciudate, uneori cu apariția unor convulsii, care pot implica o parte a corpului (focală) sau întregul corp (generalizată). Aceste manisfestări pot fi însoțite de pierderea stării de conștiență, ce frecvent se asociază cu pierderea a controlului/continentei vezicii urinare.

Durata crizelor poate varia de la episoade scurte cu fenomene subiective ce pot fi ignorate (flash-uri luminoase, furnicături, senzații abdominale, deja-vu, etc.) până la convulsii severe și prelungite care pot dura și 3-4 minute. Frecvența cu care apar crizele poate de asemenea varia, de la mai multe episoade pe zi la evenimente rare, chiar mai rare de unul pe an.

Sunt mulți factori care pot cauza epilepsia – într-o prima etapă de diagnostic trebuie stabilită natura epilepsiei. În mare, epilepsiile sunt divizate in 2 categorii:

–        Focale, unde exista o zonă delimitată din creier care este responsabilă de generarea crizelor. Aici sunt incluse toate cauzele structurale, spre exemplu: tumori cerebrale, leziuni displazice (zone greșit formate în procesul de dezvoltare a creierului), leziuni posttraumatice și multe altele. Acest tip de epilepsie poate beneficia de chirurgie rezectivă, pentru a extirpa focarul.

–        Generalizate, unde criza pornește de la început din “tot creierul” (de fapt din zone întinse bilaterale) și care au la bază un defect genetic. Acest defect genetic frecvent apare de novo, însemnând că dacă nu există membrii în familie cu epilepsie nu înseamnă ca pacientul nu poate avea o epilepsie genetică.

Totusi apariția unei singure crize nu presupune neaparat un diagnostic de epilepsie. Diagnosticul corect se pune în urma unor consultații și investigații amănunțite recomandate și interpretate de medicul neurolog supraspecializat în epilepsie.

In cadrul BRAIN Institute, o echipa de specialiști epileptologi cu experiență este pregatită să vă ajute în identificarea, diagnosticarea corectă și tratarea afectiunilor epileptice.

Programări pentru epilepsie la dr Ioana Mîndruță – medic primar neurolog, la dr Oana Tarța Arsene – medic primar neurolog pediatru sau la dr Andrei Dăneasa- medic specialist neurolog se pot face la numărul de telefon 021.9968  de luni până vineri între orele 9.00-17.00 sau la adresa de email epilepsie@braininstitute.ro