Echipa

ABORDAREA MULTIDISCIPLINARĂ

Credem că cele mai bune rezultate se obțin prin munca în echipă. Medicina modernă se bazează pe această noțiune, de muncă în echipă, de tratament multidisciplinar. Epoca în care un pacient înseamnă o boală, un doctor și o operație a apus de mult; în zilele noastre, operația este doar o verigă dintr-un lanț întreg de gesturi și proceduri diagnostice și terapeutice al cărui scop este salvarea sau îmbunătățirea vieții pacientului.

Punând pacientul în centrul preocupărilor noastre, este firesc să adunăm pentru fiecare caz în parte o echipă de specialiști din variate domenii medicale care își aduc, cu toții, contribuția la rezultatul final. Se creează astfel adevărate parteneriate strategice, prin care încercăm să acoperim cât mai complet întregul spectru de patologii cu implicare neurochirurgicală și să răspundem tuturor nevoilor pacienților.

Colaborăm cu medici din toate specialitățile medicale și chirurgicale, în funcție de caz, însă unele dintre aceste colaborări sunt deosebit de importante și, de aceea, le-am denumit parteneriate strategice.

Parteneriate strategice

 • Neurologie – specialitatea complementară neurochirurgiei în diagnosticul și tratamentul bolilor sistemului nervos central și periferic.
 • Reumatologie – pentru diagnosticul și tratamentul bolilor degenerative ale coloanei vertebrale (hernii de disc și altele).
 • Recuperare medicală și kinetoterapie – etapă absolut obligatorie în îngrijirea post-operatorie a pacienților neurochirurgicali.
 • Radiologie intervențională – pentru diagnosticul și tratamentul endovascular al malformațiilor vasculare cerebrale și spinale (anevrisme, fistule arterio-venoase).
 • Anatomie patologică – colaborarea cu echipa de la OncoTeam este absolut indispensabilă pentru stabilirea unui diagnostic corect în tumorile cerebrale și spinale, fără de care adesea nu se poate iniția un tratament post-operator corect.
 • Clubul de hipofiză – reuniunea multidisciplinară centrată pe adenoamele hipofizare și craniofaringioame.
 • Neuro-oncologie – discuții periodice cu medicii oncologi pentru tratamentul tumorilor cerebrale și vertebrale.

Echipa ”Adenomului hipofizar”

Adenoamele hipofizare sunt tumori benigne ale glandei hipofize; acestea pun probleme foarte complexe de diagnostic și tratament, care nu pot fi rezolvate decât printr-o abordare interdisciplinară. Echipa necesară pentru un management corect al acestor tumori este alcătuită din endocrinolog, ORL-ist, oftalmolog, radiolog – imagistică RMN, anatomopatolog, anestezist și, desigur, neurochirurg.

Din echipa pluridisciplinară care tratează această patologie fac parte:

 • Endocrinologi – în principal echipa de la Institutul Parhon, condusă de Dl. Conf. Dr. Corin Badiu, dar și de la Spitalul Elias, Spitalul Militar Central etc. Medicul endocrinolog este cel care, de cele mai multe ori, pune diagnosticul de adenom hipofizar, face bilanțul hormonal și urmărește pacientul post-operator.
 • Medici ORL – Dl. Dr. Bogdan Mocanu, a cărui contribuție este indispensabilă pentru operațiile endoscopice transnazale, precum și pentru urmărirea și tratamentul local post-operator.
 • Oftalmologi – Dna. Dr. Alina Ciocâlteu, care ne ajută pentru evaluarea afectării vizuale dată de tumoră.
 • Imagistică RMN – pentru că diagnosticul adenoamelor hipofizare este adesea dificil, iar imaginile RMN greu de interpretat, mai ales după intervenție. Avem suportul întregii echipe de imagistică a Grupului Monza.
 • Anestezie – Terapie Intensivă – Dna. Dr. Anca Vișan, care se ocupă de monitorizarea și tratamentul pre, intra și post-operator al pacienților.
 • Neurochirurgie – Dr. Sergiu Stoica

Discuțiile purtate sunt despre problemele medicale și chirurgicale atât ale pacienților operați, cât și ale celor care urmează să fie operați. În cadrul echipei Adenomului hipofizar alegem împreună cea mai bună variantă de tratament pentru fiecare pacient în parte, incluzând aici și intervenția chirurgicală și tratamentul de substituție hormonală. De asemenea, discuțiile ne oferă un important feedback despre pacienții operați, care rămân de regulă în urmărirea colegilor endocrinologi.

Această colaborare pluridisciplinară este deosebit de importantă deoarece adenoamele hipofizare reprezintă o parte semnificativă din activitatea noastră; prin discuțiile cu colegii din celelalte discipline, implicați în tratamentul pacienților învățăm cum să acordăm cele mai bune îngrijiri medicale și chirurgicale pacienților noștri.

Echipa de neuro-oncologie

În tratamentul tumorilor cerebrale și spinale, intervenția chirurgicală este doar o parte dintr-un lanț întreg de îngrijiri și tratamente de care are nevoie pacientul. În cadrul acestor reuniuni, aducem împreună cei mai importanți parteneri implicați în acest lanț:

 • Oncologie – radioterapie și chimioterapie – echipele de la Clinica Amethyst, Neolife, Gral.
 • Anatomie patologică – echipa OncoTeam, care ne furnizează diagnostice de certitudine prin examenul microscopic și imunohistochimic al pieselor de rezecție.
 • Neurochirurgie – echipa BRAIN Institute.

Cu excepția tumorilor cerebrale benigne (gradul I), pentru toate celelalte, operația este doar o primă etapă de tratament. În funcție de diagnosticul anatomopatologic, de cele mai multe ori, sunt necesare atât radioterapia, cât și chimioterapia citostatică, iar timpul lucrează de obicei în defavoarea pacientului.

În cadrul reuniunii de neuro-oncologie, discutăm problemele pacienților cu asemenea tumori cerebrale,  punând la punct detaliile legate de ordinea optimă a tratamentelor și intervalele de timp dintre ele; de multe ori, planul inițial se schimbă radical, soluția comună fiind mai bună. Nu de puține ori, cazuri așa-zis inoperabile au fost reconsiderate și operate în urma acestor discuții, cu rezultate benefice.

Chiar și atunci când nu sunt necesare nici radioterapia, nici chimioterapia citostatică după operație, decizia se ia de comun acord în cadrul acestor reuniuni, pentru a avea certitudinea că este cea mai bună opțiune.

Nu în ultimul rând, schimbul de experiență cu colegii neuro-oncologi ne ajută să înțelegem mai bine ce se întâmplă cu pacienții noștri, care este evoluția lor în timp și care sunt nevoile lor pe termen lung.

Credem că munca în echipă, colaborarea multidisciplinară, este esențială pentru a obține cele mai bune rezultate în tratamentul tumorilor cerebrale, obiectivul final fiind viața pacientului și calitatea ei.

Dr. Sergiu Stoica
Medic primar neurochirurg

Dr. Bogdan Mocanu
Medic primar ORL

Dr. Floricel Cristea
Medic primar neurolog

Dr. Anca Vișan
Medic primar ATI

Dr.Ioana Mindruță
Medic primar neurolog

Dr. Oana Tarța Arsene
Medic primar neurolog

Dr. Silviu Oprescu
Medic primar ORL

Dr. Alexandra Ciocârlan
Medic primar ATI

Dr.Simona Jercălău
Medic primar endocrinolog

Dr. Andrei Dăneasa
Medic specialist neurolog

Dr. Georgian Ciobotaru
Medic rezident neurochirurg

Dr. Sebastian Pavel
Medic rezident neurochirurg

Monica Bolocan
Psiholog

Camelia Barbu
Director Operațiuni