Pentru urgențe medicale

Program de lucru call center:

(L-V: 8:00-20:00 | S: 8:00-14:00)

Meningiomul Cerebral

Diagnosticul de meningiom poate fi unul copleșitor

Gândurile despre sănătate, viitor și viața celor dragi devin dintr-odată prioritare.

La BRAIN Institute, înțelegem fiecare teamă, fiecare întrebare și fiecare speranță. Suntem alături de tine pentru a oferi nu doar tratamente de ultimă generație, ci și o echipă dedicată, cu grijă și empatie.

Meningioamele reprezinta una dintre cele mai frecvente tumori intracraniene, fiind leziuni care au o progresie lenta, insa care pot asocia complicatii serioase atunci cand ajung la dimensiuni considerabile sau cand comprima structuri cerebrale vitale.

Pentru ca sunt tumori care cresc lent, mare parte dintre pacientii cu meningioame nu au simptome, diagnosticul fiind primit pur-intamplator.

Atunci cand meningioamele ajung sa dea simptome, acestea depind de structurile neuro-vasculare care sunt in contact cu tumora. Simptomele posibile pot fi: dureri de cap, crize epileptice, tulburari de vedere, tulburari de personalitate, deficit motor, sau mai rar – tulburari ale olfactiei, gustative, ale fonatiei sau ale deglutitiei.

Este important sa cautam indrumare medicala specializata cat mai repede daca ne dam seama ca pot fi probleme intr-unul din aspectele mentionate.

In mod normal, diagnosticul este pus in urma unei investigatii imagistice – CT sau RMN cu substanta de contrast. In plus, in functie de simptomele asociate, neurochirurgul poate solicita investigatii complementare: examen oftalmologic, ORL, etc.

In populatia generala, meningioamele pot fi intalnite la pana la 2 % dintre pacienti: ceea ce inseamna ca din 100 de pacienti care fac un RMN cerebral, una sau doua persoane pot avea un mic meningiom.

Din totalitatea tumorilor cerebrale, ele reprezinta aproximativ 40 %.

Nu se cunoaste cauza pentru care aceste tumori apar in populatia generala, insa au fost descrisi ca factor de risc: istoricul de radioterapie pentru alte probleme de sanatate, predispozitia genetica (neurofibromatoza de tip II) si faptul ca sunt influentate de statusul hormonal, fiind mai frecvente la femei si putand avea o crestere mai accentuata in sarcina sau cand o pacienta este sub tratament hormonal.

Tratamentul chirurgical al meningioamelor

Odata diagnosticat cu un meningiom, urmatorul pas este sa consulti un neurochirurg, impreuna cu care vei stabili traseul terapeutic .

Daca meningiomul a fost diagnosticat incidental si nu exista simptome asociate, propunerea medicului va fi pentru urmarire imagistica – o reevaluare cu RMN peste 6 luni, iar apoi anual in functie de evolutie.

Daca meningiomul asociaza simptome neurologice sau daca tumora are niste dimensiuni considerabile, este necesara o interventie chirurgicala minim-invaziva prin care sa rezecam meningiomul, si sa decomprimam creierul sau nervii cranieni afectati.

Sunt situatii rare in care meningioamele sunt localizate in zone dificil de accesat chirurgical, situatii in care tratamentul este reprezentat de iradiere tintita.

Echipa medicală specializată oferă un tratament integrat și avansat pentru meningiom, printr-o abordare multidisciplinară și un plan personalizat bazat pe cea mai solidă expertiză din România.