Sindromul de impingement subacromial este o afecțiune a umărului care apare atunci când tendoanele din partea superioară a umărului (coafa rotatorilor ) se freacă împotriva acromionului si al articulației acromio-claviculare. Aceasta poate provoca durere, inflamatie, limitarea a mobilitatii și rigiditate în umăr.
Sindromul de impingement subacromial apare cel mai frecvent la persoanele care practică sporturi care necesită ridicarea brațelor deasupra capului, cum ar fi fitness/bodybuilbing, înotătorii, tenis, handbal. De asemenea, poate afecta persoanele care lucrează cu brațele deasupra capului, cum ar fi instalatori, sudori, mecanici, constructii.
Simptomele impingementului subacromial pot varia în funcție de severitatea afecțiunii. În general, simptomele includ:
Diagnosticul impingementului subacromial se face de obicei pe baza istoricului medical, a examenului fizic și a imaginilor radiologice, cum ar fi radiografiile, echografiile sau RMN.
Tratamentul sindromului de impingement subacromial depinde de severitatea simptomelor, tipologia pacientului si momentul aparitiei patologiei. In cazurile usoare , se recomanda procedurile conservative- nonchirurgicale
Recuperarea după o intervenție chirurgicală pentru impingementul subacromial poate dura câteva săptămâni sau luni. Pacienții trebuie să urmeze un program de reabilitare pentru a-și restabili puterea și flexibilitatea articulației afectate.
Iată câteva sfaturi pentru a ajuta la prevenirea impingerii subacromiale:
Dacă aveți dureri la nivelul umărului, este important să consultați un medic pentru a determina cauza durerii și pentru a primi cel mai bun tratament posibil.