Pentru urgențe medicale

Program de lucru call center:

L-V 8:00-20:00

Hernia de disc lombară (hernie lombară)​

Hernia de disc lombară, cunoscută și sub numele de hernie lombară, este o afecțiune a coloanei vertebrale care apare atunci când unul dintre discurile intervertebrale din zona lombară se deformează sau se sparge. Această afecțiune poate cauza dureri de spate intense, disconfort și chiar probleme la nivelul membrelor inferioare.

Discurile intervertebrale sunt structuri moi, dar elastice, care se găsesc între vertebrele coloanei vertebrale. Acestea au rolul de a amortiza șocurile și de a permite mișcarea flexibilă a coloanei vertebrale. Hernia de disc lombară apare atunci când materialul gelatinos din interiorul discurilor intervertebrale iese prin ruptura sau degradarea stratului exterior dur al discului.

Simptomele herniei de disc lombară pot include durere la nivelul spatelui, șoldului, coapsei sau piciorului, furnicături sau amorțeală în zona afectată, slăbiciune musculară la nivelul picioarelor și dificultate de mișcare. Aceste simptome pot varia în funcție de dimensiunea și poziția herniei și de gradul de compresie a nervilor din zona afectată.

Hernia de disc lombară poate fi diagnosticată prin examinarea fizică, radiografie, tomografie computerizată (CT) sau imagistică prin rezonanță magnetică (RMN). Tratamentul herniei de disc lombară poate include administrarea de analgezice pentru ameliorarea durerii, terapia fizică pentru întărirea musculaturii, infiltratii cu corticosteroizi pentru reducerea inflamației și, în cazuri severe, intervenții chirurgicale pentru îndepărtarea herniei.

Prevenirea herniei de disc lombară poate fi realizată prin menținerea unei posturi corecte, evitarea ridicării greutăților in pozitii incorecte și practicarea exercițiilor fizice regulate pentru întărirea musculaturii coloanei vertebrale. În general, este important să consulți un medic dacă ai simptome de hernie de disc lombară pentru a primi un diagnostic precis și pentru a beneficia de tratamentul adecvat.

Cu toate că hernia de disc lombară poate afecta persoane de orice vârstă, există unele factori de risc care pot crește șansele de a dezvolta această afecțiune. Printre acești factori se numără obezitatea, sedentarismul, pozițiile incomode în timpul lucrului, fumatul și predispoziția genetică. De asemenea, traumatismele coloanei vertebrale pot crește riscul de hernie de disc lombară.

Simptomele herniei de disc lombară pot varia în funcție de dimensiunea și poziția herniei, precum și de gradul de compresie a nervilor din zona afectată. De exemplu, o hernie mică sau una situată într-o zonă mai puțin sensibilă poate cauza doar disconfort sau o durere ușoară, în timp ce o hernie mai mare sau una situată în apropierea unui nerv important poate cauza dureri severe și alte simptome.

Tratamentul herniei de disc lombară poate varia în funcție de severitatea afecțiunii și de simptomele prezente. De obicei, tratamentul începe cu administrarea de analgezice și antiinflamatoare pentru ameliorarea durerii și a inflamației. În unele cazuri, se poate recomanda și terapia fizică, care poate ajuta la întărirea musculaturii coloanei vertebrale și la îmbunătățirea flexibilității și a mobilității acesteia.

În cazurile mai severe, în care hernia de disc lombară cauzează dureri intense și persistente sau afectează semnificativ funcționarea normală a corpului, poate fi necesară intervenția chirurgicală. În timpul intervenției chirurgicale, medicul poate îndepărta hernia de disc și poate repara orice daune ale nervilor sau ale țesuturilor din zona afectată.

.

Proceduri