Pentru urgențe medicale

Program de lucru call center:

L-V 8:00-20:00

Disjuncţia acromioclaviculară

Ce este Disjuncţia acromioclaviculară ?

Disjuncția acromioclaviculară (DAC) este o afecțiune a umărului care apare atunci când ligamentele care leagă acromionul de claviculă (acromioclaviculare AC si coracoclaviculare CC) se rup parțial sau complet. Acromionul este o proeminență osoasă în formă de potcoavă deasupra articulației umărului, iar clavicula este osul care leagă umărul de stern.

DAC se poate clasifica în funcție de severitatea rupturii 

(Rockwood, 1996):

  • gradul I: Ligamentele AC si CC sunt întinse
  • gradul II: Ligamentele AC lezate, ligamentele CC intacte .
  • gradul III: Ligamentele AC rupte complet, ligamentele CC rupte, clavicula ascensioneaza 
  • gradul IV: Ligamentele AC rupte complet, ligamentele CC rupte, clavicula se deplaseaza posterior , leziuni musculare  
  • gradul V : Ligamentele AC rupte complet, ligamentele CC rupte, clavicula ascensioneaza si este complet instabila anteroposterior 
  • gradul VI :Ligamentele AC rupte complet, ligamentele CC rupte,clavicula pozitionata sub coracoida, musculatura detasata

DAC este cauzată de un traumatism , cum ar fi o cădere pe umăr sau  cot , uneori o lezine sportivă. Afecțiunea este mai frecventă la bărbați decât la femei.

Simptomele DAC pot varia în funcție de severitatea rupturii. În general, simptomele includ:

  • Durere: Durerea este cel mai frecvent simptom al DAC. Durerea este de obicei severă și poate fi agravată de mișcarea umărului.
  • Deformarea articulatiei AC: palpator se simte o treapta la nivelul articulatiei AC iar clavicula este depresibila (semnul clapetei de pian ).
  • Deficit functional : incapacitatea de a ridica bratul complet sau a efectua manevre roatorii 
 

Diagnosticul DAC se face de obicei pe baza istoricului medical, a examenului fizic și a investigatiilor imagistice , cum ar fi radiografiile , echografiile sau  RMN.

Tratamentul DAC depinde de severitatea rupturii. În cazurile ușoare (std I si II), se recomanda repaus, aplicatii locale reci cu gheata pentru a reduce inflamatia, medicamente AINS , imobilizare in orteza umar . Pentru restabilirea mobilitatii si a functiei articulare, se pot recomanda si proceduri de tip fizioterapie si kinetoterapie

In cazuri severe (std III-VI ), la pacientii de varsta tanara si medie (< 55 ani ) si mai ales la cei care au activitate profesionala fizica sau practica sporturi , se recomanda interventia chirurgicala de stabilizare a articulatiei AC si fixarea cu implanturi 

Recuperarea după o intervenție chirurgicală pentru DAC poate dura 3-6 luni de zile . Pacienții trebuie să urmeze un program de reabilitare pentru a-și restabili puterea și flexibilitatea articulației afectate.

Iată câteva sfaturi pentru a ajuta la prevenirea DAC:

  • Mențineți o greutate sănătoasă. Excesul de greutate pune presiune suplimentară pe articulații, ceea ce poate crește riscul de deteriorare.
  • Exercițiu regulat. Exercițiile fizice regulate pot ajuta la întărirea mușchilor din jurul articulațiilor, care pot ajuta la protejarea articulațiilor.
  • Evitați activitățile care pot pune stres excesiv pe articulații. Dacă aveți o afecțiune care vă pune articulațiile în pericol, discutați cu medicul dumneavoastră despre activitățile care sunt sigure pentru dvs.
 

Dacă aveți dureri la nivelul umărului, este important să consultați un medic pentru a determina cauza durerii și pentru a primi cel mai bun tratament posibil.