Ce este Disjuncţia acromioclaviculară ?
Disjuncția acromioclaviculară (DAC) este o afecțiune a umărului care apare atunci când ligamentele care leagă acromionul de claviculă (acromioclaviculare AC si coracoclaviculare CC) se rup parțial sau complet. Acromionul este o proeminență osoasă în formă de potcoavă deasupra articulației umărului, iar clavicula este osul care leagă umărul de stern.
DAC se poate clasifica în funcție de severitatea rupturii
(Rockwood, 1996):
DAC este cauzată de un traumatism , cum ar fi o cădere pe umăr sau cot , uneori o lezine sportivă. Afecțiunea este mai frecventă la bărbați decât la femei.
Simptomele DAC pot varia în funcție de severitatea rupturii. În general, simptomele includ:
Diagnosticul DAC se face de obicei pe baza istoricului medical, a examenului fizic și a investigatiilor imagistice , cum ar fi radiografiile , echografiile sau RMN.
Tratamentul DAC depinde de severitatea rupturii. În cazurile ușoare (std I si II), se recomanda repaus, aplicatii locale reci cu gheata pentru a reduce inflamatia, medicamente AINS , imobilizare in orteza umar . Pentru restabilirea mobilitatii si a functiei articulare, se pot recomanda si proceduri de tip fizioterapie si kinetoterapie
In cazuri severe (std III-VI ), la pacientii de varsta tanara si medie (< 55 ani ) si mai ales la cei care au activitate profesionala fizica sau practica sporturi , se recomanda interventia chirurgicala de stabilizare a articulatiei AC si fixarea cu implanturi
Recuperarea după o intervenție chirurgicală pentru DAC poate dura 3-6 luni de zile . Pacienții trebuie să urmeze un program de reabilitare pentru a-și restabili puterea și flexibilitatea articulației afectate.
Iată câteva sfaturi pentru a ajuta la prevenirea DAC:
Dacă aveți dureri la nivelul umărului, este important să consultați un medic pentru a determina cauza durerii și pentru a primi cel mai bun tratament posibil.