Fistule LCR

Fistule LCR

Ce este o fistulă LCR?

O scurgere nazală de LCR (lichid cefalo-rahidian, lichidul în care “plutește” creierul) apare atunci când LCR-ul se exteriorizează printr-un orificiu din Dura Mater, stratul exterior al meningelui (foița fibroasă care învelește creierul). Dura poate fi perforată printr-o leziune traumatică la cap sau o procedură chirurgicală care implică sinusurile sau creierul. Scurgerea LCR poate să apara și în contextul unei patologii tumorale sau poate fi spontană, poate apărea din cauza presiunii intracraniene crescute. Acest lucru se poate întâmpla la pacienții cu hidrocefalie, o acumulare de LCR în exces în craniu. De asemenea, pot apărea scurgeri spontane fără o cauză identificabilă.

Simptomele scurgerii LCR

  • Scurgeri nazale de lichid clar, asemănător apei, care picura la anumite mișcări efectuate cu capul (la aplecarea capului de obicei) . Aceste scurgeri nazale de LCR sunt dificil de diferențiat față de secrețiile nazale normale, fiind foarte asemănătoare cu secrețiile apoase alergice.
  • Dureri de cap
  • Meningită (bacteriană sau virală)
  • Tinitus (zgomote în urechi)
  • Tulburări vizuale

Diagnosticul scurgerii LCR

Dacă medicul dumneavoastră suspectează o scurgere de LCR, vă poate recomanda următoarele teste:

  • Analiza în laborator a lichidului nazal. Acest test este utilizat pentru a detecta beta-2 transferina, o proteină găsită aproape exclusiv în LCR.
  • Examenul CT de baza de craniu cu secțiuni fine, sub 1 mm: această procedură noninvazivă imagistică de diagnostic este utilizată pentru a produce imagini detaliate ale oaselor din baza craniului, evidențiind linii de fractură sau orificii in os pe unde se poate scurge LCR-ul
  • Scanările RMN cu secțiuni fine și fereastra de LCR pot ajuta la determinarea locației, traiectului și a volumului unei scurgeri CSF.
  • Cisternografia: presupune injectarea unui substanțe de contrast în LCR-ul coloanei vertebrale printr-o puncție spinală și apoi efectuarea scanărilor CT. Acest test poate ajuta la identificarea originii scurgerii LCR în cavitățile nazale, în cazul in care examenele inițiale CT și RMN nu pot localiza cu precizie sediul fistulei.

Tratamentul scurgerii LCR

Deoarece o scurgere LCR nazala crește riscul de meningită și alte complicații, medicul poate recomanda o inchidere a scurgerii LCR utilizând o intervenție endoscopică transnazala efectuata de un ORL-ist sau, în cazuri rare, printr-o craniotomie – abord neurochirurgical.

Pentru cel mai bun rezultat posibil, trebuie să consultați un chirurg ORL cu experiență în tratarea scurgerilor de LCR și a altor afecțiuni care implică LCR.

Există anumite medicamente care vă pot crește riscul de sângerare în timpul și după operația transnazală. Aceste medicamente includ aspirină și alte medicamente care pot prelungi sângerarea intraoperatorie sau postoperatorie. Ele nu mai trebuie luate cu cel puțin 7-10 zile  înainte de operație și pentru o perioada de timp după operație (stabilita de medicul dumneavoastră curant). Vitamina E și medicamentele pe bază de plante, cum ar fi Gingko Biloba, Ginseng și tabletele de usturoi pot crește, de asemenea, riscul de sângerare și ar trebui oprite înainte de operație.

Fumatul poate afecta grav rezultatul operației nazale de inchidere a fistulei LCR. Fumatul provoacă vindecarea precară care duce la eșecul chirurgiei endoscopice a fistulei LCR. Dacă sunteți fumător chirurgul vă va solicita de obicei să încetați fumatul cu 1-2 săptămâni înainte de operație și să evitați fumatul pentru o lună după operație.

La ce mă pot aștepta în ziua operației?

Nu veți avea voie să mâncați sau să beți nimic după miezul nopții înainte de ziua intervenției. Medicul dumneavoastră vă va spune ce medicamente puteți lua dimineața intervenției chirurgicale, dar acestea trebuie luate cu înghițituri foarte mici de apă. Acest lucru este extrem de important de înțeles deoarece medicul anestezist nu vă poate face anestezie generală în siguranță decât dacă aveți stomacul gol și, prin urmare, vor anula operația dacă ați mâncat sau ați băut în dimineața respectivă.

Chirurgia endoscopică transnazală a fistulei LCR se efectuează cu anestezie generală, astfel încât veți dormi în timpul procedurii. După operație, veți petrece câteva ore într-o cameră de recuperare în terapie intensivă pentru a vă permite să vă treziți. Majoritatea pacienților se simt suficient de bine pentru a pleca acasă la 2 zile după operație.

Care sunt riscurile chirurgiei sinusurilor endoscopice?

Deși riscurile în chirurgia endoscopică nazală sunt foarte rare, este important să înțelegeți care sunt acestea.

Sângerarea. În timpul intervenției chirurgicale, sunt preconizate cantități mici de pierderi de sânge și acestea sunt tolerate bine de pacienți. În cazuri rare poate apărea sângerare excesivă care necesită prelungirea procedurii chirurgicale. Sângerarea ușoară după operație este, de asemenea, frecventă și, de obicei, scade după prima zi dar poate persista până în a treia săptamână după intervenție. Extrem de rar, sângerarea postoperatorie după externare necesită o vizită la chirurg și poate implica plasarea unor tampoane nazale pentru a fi oprită.

Infecție. De obicei, pacienților li se administrează antibiotice în timpul internării și o rețetă pentru antibiotice după operație pentru a reduce acest risc.

Modificări ale vederii. În cazurile în care fistula LCR este adiacentă nervului optic, cel putin teoretic poate apărea o vedere dublă temporară sau permanentă sau modificări de acuitate vizuală până la pierderea definitiva a vederii (cecitate). Din fericire, acestea sunt complicații extrem de rare, cunoscute în literatura de specialitate și cu care în practică nu ne-am confruntat până în acest moment.