Pentru urgențe medicale

Program de lucru call center:

L-V 8:00-20:00

Fractura colului chirurgical al humerusului

Fractura colului chirurgical al humerusului este o afecțiune care apare atunci când capul humerusului, care este partea superioară a brațului, se desprinde de restul osului. Această afecțiune este cauzată de un traumatism prin cădere la nivelul brațului.

Simptomele unei fracturi de col chirurgical al humerusului includ:

  • Durere severă la nivelul umărului
  • Umărul este umflat și învinețit
  • Imposibilitatea de a mișca umărul
  • Crepitație sau zgomot de clic atunci când umărul este mișcat (crepitatiile osoase de mobilizare ) 
 

Diagnosticul unei fracturi  de col chirurgical al humerusului se face de obicei pe baza istoricului medical, a examenului fizic și a investigattilor imagistice, cum ar fi radiografiile , examen CT sau  RMN.

Tratamentul fracturii de  col chirurgical al humerusului depinde de severitatea fracturii, vârstă pacientului, bolile asociate dar și de nivelul de activitate fizică sau profesională a acestuia . În cazurile ușoare, poate fi suficientă imobilizarea umărului în bandaj  sau orteză (omobrahiala sau Dessault ). În cazurile mai severe, poate fi necesară intervenția chirurgicală pentru a reface anatomia capului humeral prin metode de fixare cu implanturi (plăci sau tije , șuruburi )

Complicațiile posibile ale unei fracturi de col chirurgical al humerusului includ:

  • Lipsa de consolidare a fracturii (pseudartroză) cu apariția membrului balant 
  • Omartroză sau artroză capului humeral 
  • Pierderea funcției umărului cu rigiditatea permanentă a brațului
  • Complicații vasculare sau nervoase, prin efectul compresiv pe care fragmentele fracturate pot puncționa sau secționa vasele sau nervii din vecinătate  
 

Prognosticul pentru o fractura de col chirurgical al humerusului depinde de severitatea fracturii. În cazurile ușoare, majoritatea pacienților se recuperează complet după o perioada de imobilizare 2-6 săptămâni și ulterior un program complex de recuperare medicală tip fizioterapie și kinetoterapie. 

În cazurile în care se optează pentru tratament chirurgical, recuperarea este mult mai rapidă deoarece oasele fiind fixate de implanturi nu se restricționează mobilitatea brațului și se previn complicațiile imobilizării prelungite în orteză.