Pentru urgențe medicale

Program de lucru call center:

(L-V: 8:00-20:00 | S: 8:00-14:00)

Fuziunea intervertebrală lombară anterioară – ALIF (Anterior Lumbar Interbody Fusion)

Fuziunea coloanei vertebrale este o procedură chirurgicală care leagă permanent două sau mai multe vertebre împreună și se poate efectua pentru a trata afecțiunile coloanei vertebrale la nivelul vertebrelor lombare.

Coloana lombară este o structură complexă formată din vertebre, discuri intervertebrale, mușchi și ligamente. Discurile intervertebrale acționează ca niște perne care absorb șocurile și permit mișcarea coloanei vertebrale. Uneori, discurile se pot deteriora sau degenera, provocând durere și instabilitate.

ALIF este o intervenție chirurgicală minim invazivă care se realizează prin abordarea anterioară (din față) a coloanei vertebrale lombare. Chirurgul accesează coloana vertebrală printr-o incizie mică în abdomen, retrăgând ușor mușchii și ligamentele pentru a expune vertebrele afectate.

Această procedură poate fi utilizată pentru a trata o varietate de afecțiuni ale coloanei vertebrale dar care depind de o serie de factori, inclusiv:

  • Tipul de afecțiune: ALIF este cel mai frecvent utilizată pentru a trata leziunile discale degenerative, stenoza rahidiană și instabilitatea coloanei vertebrale.
  • Severitatea afecțiunii: ALIF este o opțiune bună pentru afecțiunile mai severe care nu pot fi tratate cu metode non-chirurgicale.
  • Anatomia pacientului: ALIF este indicat pentru tratametnul nivelurilor L4-L5-S1 ale coloanei vertebrale lombare și este influențată de anatomia vasculară și vertebrală a pacienților.

Procedura ALIF poate fi benefică în tratarea următoarelor afecțiuni:

  • Boala degenerativă de disc, care implică deshidratarea și subțierea discurilor intervertebrale odată cu vârsta. Pe măsură ce discul se subțiază sau herniază, vertebrele se freacă și comprimă nervii.
  • Stenoza rahidiană, o îngustare a canalului rahidian care pune presiune pe măduva spinării și nervi, determinând durere și amorțeală la nivelul picioarelor.
  • Instabilitatea coloanei vertebrale, o afecțiune în care vertebrele se mișcă anormal una față de cealaltă, aceasta apare din cauza îmbătrânirii discurilor, artritei, a unor intervenții chirurgicale anterioare la coloană sau a altor factori.

Cum se efectuează o procedură ALIF

  • Se administrează anestezie generală adaptată pacientului.
  • Incizia este realizează anterior, prin abdomen.
  • Pentru a accesa coloana vertebrală, chirurgul retrage mușchii și sacul peritoneal pentru a expune vertebrele.
  • Se îndepărtează discul intervertebral deteriorat și se introduce o proteză în spațiul discal.
  • Se utilizează șuruburi pentru a fixa vertebrele împreună.
  • Se închide incizia cu suturi sau capse.

Colaborare esențială: Rolul neurochirurgului și al chirurgului vascular în fuziunea anterioară a coloanei vertebrale

In fuziunea anterioară a coloanei vertebrale (ALIF), neurochirurgul și chirurgul vascular își unesc forțele pentru a reda mobilitatea pacientului.

Neurochirurgul stabilește abordarea chirurgicală optimă, evaluează nevoile specifice ale pacientului și selectează tipul de proteză. Îndepărtează cu precizie discul intervertebral deteriorat creând spațiul pentru inserarea protezei în spațiul intervertebral, asigurând poziționarea corectă pentru refacerea antomiei vertebrale și fixează vertebrele pentru a crea fuziune. Pe parcursul întregii proceduri, asigură monitorizarea neurologică a pacientului.

Chirurgul vascular creează un pasaj sigur către coloană, protejând vasele de sânge, minimizând riscul de sângerare și complicații. Oferă asistență neurochirurgului în timpul procedurii, asigurând un flux chirurgical optim.  

Colaborarea strânsă și comunicarea eficientă dintre cei doi specialiști sunt esențiale pentru o procedură minim invazivă, cu risc redus de complicații și recuperare rapidă pentru pacient. Această echipă multidisciplinară pune la un loc expertiza chirurgicală pentru a optimiza rezultatele și a îmbunătăți calitatea vieții pacientului.

De ce este procedura ALIF indicată

Traumă musculară mai mică: Procedura ALIF implică o retragere mai mică a mușchilor și ligamentelor pentru a accesa coloana vertebrală, ceea ce duce la o traumă musculară mai mică, durere postoperatorie mai mică și mobilizare mai rapidă.

Refacerea lordozei lombare: în cele mai multe cazuri, în urma degenerării disco-vertebrale sau a intervențiilor chirurgicale anterioare, pacientii candidați pentru ALIF au pierdut curbura fiziologică a coloanei lombare – lordoza. ALIF este net superioară în restaurarea unei lordoze cât mai fiziologice.

Tehnici minim invazive: Chirurgii utilizează tehnici minim invazive pentru a reduce la minimum durerea și disconfortul pacientului.

Recuperarea după ALIF

Recuperarea după o procedură ALIF este, de obicei rapidă. Majoritatea pacienților își pot relua activitățile zilnice normale în 3-6 săptămâni.

  • Spitalizare: majoritatea pacienților petrec 1-2 zile în spital după procedura ALIF.
  • Durere: este normală o oarecare durere după procedură însă aceasta este mult diminuată față de procedura posterioară.
  • Activitate: va fi necesar să vă limitați activitatea timp de câteva săptămâni după procedură.
  • Fizioterapie: se va recomanda fizioterapie pentru a vă ajuta să vă recâștigați forța și flexibilitatea coloanei vertebrale.

Echipa noastră de experți în proceduri ALIF

Chirurgii noștri utilizează tehnici chirurgicale minim invazive pentru a reduce la minimum durerea și disconfortul pacientului, utilizând cele mai avansate echipamente pentru a obține cele mai bune rezultate posibile, accelerând totodată recuperarea pacientului.

Ne angajăm să oferim pacienților noștri o experiență sigură și confortabilă, de la programare până la recuperare.

Echipa noastră medicală vă oferă o evaluare aprofundată și teste medicale personalizate pentru a determina dacă procedura ALIF este cea mai bună opțiune pentru dumneavoastră.