Pentru urgențe medicale

Program de lucru call center:

L-V 8:00-20:00

Leziune de menisc

O leziune de menisc este o fisură a fibrocartilajului în formă de semilună care se află între femur și tibie în articulația genunchiului. Meniscurile acționează că un amortizor care absoarbe șocurile articulare pe care cartilajele le întâmpina în cursul manevrelor de flexie forțată, pivotare sau aterizare pe genunchi. Fără acest sistem de amortizare, șocurile ar fi preluate direct de cartilaje , ducând rapid la deterioarea lor cu apartitia artrozei (gonartroză avansată) și incapacitatea de a ne mai deplasa. 

Există două tipuri principale de leziuni de menisc:

  • Leziuni traumatice: Aceste leziuni sunt cauzate de un traumatism la genunchi, cum ar fi o răsucire , flexie forțată , întindere bruscă sau aterizare din săritură.

Leziuni degenerative: Aceste leziuni se dezvoltă în timp, de obicei că urmare a uzării normale a articulației genunchiului.

Simptomele unei leziuni de menisc includ:

  • Durere la nivelul genunchiului, de cele mai multe ori în punct fix (pe laterale sau în spatele genunchiului)
  • Umflarea genunchiului
  • Blocarea genunchiului
  • Instabilitatea genunchiului

Diagnosticul unei leziuni de menisc  se face de obicei  pe baza istoricului medical, a examenului fizic și a investigațiilor imagistice , cum ar fi radiografiile , echografiile sau examene  RMN.

Tratamentul unei leziuni de menisc depinde de severitatea leziunii. În cazurile ușoare, poate fi suficientă odihnă, gheața, compresia și ridicarea. În cazurile mai severe, poate fi necesară intervenția chirurgicală pentru a repara (sutură , excizie ) sau a înlocui meniscul (menisc artificial )

Complicațiile posibile ale unei leziuni de menisc includ:

  • distrugerea completă a lui și pierderea funcției articulare 
  • apariția artrozei (gonartroză)
  • dureri cronice
  • pierderea mobilității articulare
 

Prognosticul pentru o leziune de menisc depinde de severitatea leziunii și de vârsta și starea generală de sănătate a pacientului. Majoritatea pacienților se recuperează complet de la o leziune de menisc parțială urmând un   program  de recuperare medicală tip fizioterapie și kinetoterapie , tratament cu infiltrații PRP, activitate fizică moderată pentru menținerea tonusului muscular (fitness ușor, pilates, înot, bicicletă )

În rupturi de menisc, soluția ideală este cea chirurgicală , de sutură sau înlocuire completă a meniscului distrus (transplant de menisc ), întrucât trebuie restaurată funcția lui de prezervare a cartilajelor . Dacă apare gonartroză avansată, singură soluție va fi implantarea unei endoproteze articulare (artroplastie totală de genunchi )