Pentru urgențe medicale

Program de lucru call center:

L-V 8:00-20:00

Meningiomul Cerebral

Cea mai frecventă tumoră intracraniană

Un meningiom nu este o tumoră cerebrală, este o tumoră care se dezvoltă din meninge, membranele care protejează creierul și măduva spinării, și care poate apăsa pe creier, nervi și vasele de sânge din apropiere.

Meningiomul este cel mai frecvent tip de tumoră care se formează intracranian, cu o incidență mai mare la femei, fiind adesea descoperite la vârste mai înaintate. În general, acest tip de tumoră este benignă (necanceroasă).

Un meningiom poate fi dificil de diagnosticat, deoarece tumora crește, de obicei, lent și simptomele pot fi subtile, confundate cu alte afecțiuni.

Deoarece meningioamele pot să nu producă simptome notabile până când nu devin suficient de mari pentru a apăsa pe structurile importante din jur, simptomele meningiomului pot varia foarte mult în funcție de zona creierului afectată. Cele mai frecvente simptome pot include:

  • Dureri de cap mai puternice dimineata, greață și vărsături.
  • Modificări ale vederii, cum ar fi vederea dublă sau încețoșată
  • Pierderea auzului sau țiuit în urechi
  • Pierderea memoriei
  • Pierderea mirosului
  • Dificultăți de vorbire
  • Crize convulsive (epileptice)
  • Tulburări de mers / echilibru sau slăbiciune musculară
  • Tulburări cognitive / ale personalității

În funcție de caracteristicile tumorii, există trei grade de clasificare a meningioamelor:

  • Grad I (benign) – cea mai comună formă de tumoare, cu creștere lentă;
  • Grad II (benign) – o formă atipică, cu o evoluție mai rapidă și mai rezistentă la tratament;
  • Grad III (malign) – cu o creștere și răspândire rapidă în țesuturile din apropiere.

Necesitatea unui tratament imediat pentru meningioame depinde în mare măsură de dimensiunea și localizarea tumorii, precum și de prezența simptomelor. Deoarece multe meningioame cresc lent și fără simptome evidente, ele pot fi ținute sub observație. Însă, dacă tumorile ating dimensiuni considerabile sau comprimă zone vitale ale creierului, intervenția chirurgicală sau alte tratamente (radioterapie sau chimioterapie) pot fi necesare pentru a preveni complicații grave.

Tratamentul chirurgical al meningioamelor

Rezecția chirurgicală a tumorii este opțiunea principală pentru meningioamele simptomatice sau tumorile mari care se anticipează că vor provoca simptome în curând. Scopul intervenției chirurgicale este îndepărtarea totală și sigură a meningiomului.

Pacientul trebuie să fie conștient că odată apărut un deficit neurologic, șansa de recuperare scade cu trecerea timpului. Astfel, aplicarea tratamentului adecvat și precoce oferă cele mai bune șanse pentru o eventuală recuperare. 

Echipa medicală specializată în tratamentul chirurgical al meningiomului, oferă un tratament integrat și avansat pentru meningioame, reuniți într-o singură echipă multidisciplinară, ceea ce înseamnă un plan de tratament personalizat, bazat pe cea mai solidă expertiză medicală din România.