Pentru urgențe medicale

Program de lucru call center:

L-V 8:00-20:00

Ruptura coafei rotatorilor

Ruptura coafei rotatorilor este o afecțiune a umărului care apare atunci când unul sau mai mulți dintre cei patru mușchi ai coafei rotatorilor se desprind de capul humeral. Acest lucru poate provoca durere, inflamatie și rigiditate în umăr.

Coafa rotatorilor este un grup de patru mușchi care se atașează la capul humeral și ajută la stabilizarea umărului și la mișcarea acestuia. Ruptura coafei rotatorilor poate fi cauzată de o traumă, cum ar fi o cădere sau o răsucire bruscă a umărului, sau poate fi cauzată de uzura și deteriorarea progresivă a mușchilor și tendoanelor din coafa rotatorilor.

Simptomele rupturii coafei rotatorilor pot varia în funcție de severitatea rupturii. În general, simptomele includ:

  • Durere: Durerea este cel mai frecvent simptom al rupturii coafei rotatorilor. Durerea poate fi severă și poate fi agravată de mișcarea brațului deasupra capului sau de spate.
  • Inflamatie.
  • Rigiditate: Umărul poate fi rigid și poate fi dificil să-l miști (umar inghetat sau frozen shoulder ).
  • Lipsa fortei pe brat :  poate fi, de asemenea, un simptom al rupturii coafei rotatorilor.

Diagnosticul rupturii coafei rotatorilor  se face de obicei  pe baza istoricului medical, a examenului fizic și a investigatiilor imagistice , cum ar fi radiografiile , echografiile sau examene  RMN.

Tratamentul rupturii coafei rotatorilor depinde de severitatea rupturii. În cazurile ușoare, odihna, gheața, compresia și ridicarea (RICE) pot fi suficiente pentru a ameliora simptomele. În cazurile mai severe, poate fi necesară intervenția chirurgicală (artroscopia de umar ) pentru a sutura tendoanele.

Recuperarea după o intervenție chirurgicală pentru ruptura coafei rotatorilor poate dura câteva  luni. Pacienții trebuie să urmeze un program de reabilitare pentru a-și restabili puterea și flexibilitatea articulației afectate.

Iată câteva sfaturi pentru a ajuta la prevenirea rupturii coafei rotatorilor:

  • Mențineți o greutate sănătoasă. Excesul de greutate pune presiune suplimentară pe articulații, ceea ce poate crește riscul de deteriorare.
  • Exercițiu regulat. Exercițiile fizice regulate pot ajuta la întărirea mușchilor din jurul articulațiilor, care pot ajuta la protejarea articulațiilor.
  • Evitați activitățile care pot pune stres excesiv pe articulații. Dacă aveți o afecțiune care vă pune articulațiile în pericol, discutați cu medicul dumneavoastră despre activitățile care sunt sigure pentru dvs.
 

Dacă aveți dureri la nivelul umărului, este important să consultați un medic pentru a determina cauza durerii și pentru a primi cel mai bun tratament posibil.

Iată câteva tipuri de rupturi ale coafei rotatorilor:

  • Ruptura parțială: În cazul unei rupturi parțiale, numai o parte a tendonului coafei rotatorilor este ruptă.
  • Ruptura completă: În cazul unei rupturi complete, întregul tendon al coafei rotatorilor este rupt.
  • Ruptura cronică: O ruptură cronică este o ruptură care a existat timp de cel puțin 6 luni.

Rupturile coafei rotatorilor sunt mai frecvente la persoanele în vârstă, la persoanele care au un istoric de traumatisme la umăr și la persoanele care practică sporturi care necesită mișcări repetitive ale umărului.