Pentru urgențe medicale

Radiologie si imagistică - Tasta 4

Program de lucru call center:

L-V 8:00-20:00

Ruptură completă de ligament încrucişat anterior

Ruptura completă de ligament incrucisat anterior (LIA) este o leziune care apare atunci când ligamentul incrucisat anterior, care este un ligament puternic care ajută la stabilizarea articulației genunchiului, se rupe complet. Ligamentul incrucisat anterior se află în interiorul articulației genunchiului, între femur și tibie.

Rupturile complete de LIA sunt adesea cauzate de un traumatism indirect articular de tip torsiune (rasucire) bruscă a genunchiului. Apar frecvent in timpul efectuarii activitatilor sportive de tip fotbal, baschet, ski , alergari , insa sunt asociate si in cursul traumatismelor accidentale ,nesportive .  Rupturile de LIA pot apărea și în cazul unei căderi sau a unei coliziuni care pune presiune asupra genunchiului.

Simptomele unei rupturi complete de LIA includ:

  • Durere severă la nivelul genunchiului
  • Inflamatia  genunchiului
  • Instabilitatea genunchiului
  • Limitarea mobilitatii genunchiului
  • Blocajul articular 

Diagnosticul unei rupturi complete de LIA se face de obicei  pe baza istoricului medical, a examenului fizic și a investigatiilor imagistice , cum ar fi radiografiile , echografiile sau examene RMN.

Tratamentul unei rupturi complete de LIA depinde de vârsta și de nivelul de activitate al pacientului. În general, pacienții tineri și activi 

(<50 ani) care doresc să revină la sporturile cu impact care presupun socuri , schimbari de directie, accelerari/decelerari (fotbal, ski, baschet, crossfit )  sunt candidați pentru intervenția chirurgicală. Intervenția chirurgicală constă în repararea  sau înlocuirea ligamentului incrucisat anterior.

În cazul pacienților de varsta mijlocie (> 50 ani ) sau mai puțin activi, care nu sunt interesați să revină la sporturi, poate fi suficient un program  de recuperare medicala tip fizioterapie si kinetoterapie , tratament cu infiltratii PRP, activitate fizica moderata pentru mentinerea tonusului muscular (fitness usor, pilates, inot, bicicleta )

Recuperarea după o ruptură completă de LIA poate intre 6-12 luni de zile in functie de complexitatea leziunilor .  Pacienții care se supun intervenției chirurgicale trebuie să urmeze un program de reabilitare pentru a-și restabili puterea și flexibilitatea genunchiului.

Complicațiile posibile ale unei rupturi complete de LIA includ:

  • Instabilitate articulara 
  • Artroza  de genunchi (distrugerea cartilajelor )
  • Leziunile meniscale 
  • Durere cronică
  • Degradarea articulara cu indicatie de protezare (artroplastie de genunchi)
 

Prognosticul pentru o ruptură completă de LIA este bun pentru majoritatea pacienților operati. Cu toate acestea, este important să urmați un program de reabilitare complet pentru a vă asigura că genunchiul se vindecă corect și că puteți reveni la activitățile dvs. normale.