Pentru urgențe medicale

Program de lucru call center:

L-V 8:00-20:00

Sindromul de impingement subacromial

Sindromul de impingement subacromial  este o afecțiune a umărului care apare atunci când tendoanele din partea superioară a umărului (coafa rotatorilor ) se freacă împotriva acromionului si al articulației acromio-claviculare. Aceasta poate provoca durere, inflamatie, limitarea a mobilitatii  și rigiditate în umăr.

 Sindromul de impingement subacromial apare cel mai frecvent la persoanele care practică sporturi care necesită ridicarea brațelor deasupra capului, cum ar fi fitness/bodybuilbing,  înotătorii, tenis, handbal. De asemenea, poate afecta persoanele care lucrează cu brațele deasupra capului, cum ar fi instalatori, sudori, mecanici, constructii. 

Simptomele impingementului subacromial  pot varia în funcție de severitatea afecțiunii. În general, simptomele includ:

  • Durere: Durerea este cel mai frecvent simptom al impingerii subacromiale. Durerea poate fi severă și poate fi agravată de mișcarea brațului deasupra capului sau de spate.
  • Inflamatia tendoanelor : cauzeaza reducerea mobilitatii articulare
  • Rigiditate: Umărul poate fi rigid și poate fi dificil să-l miști (capsulita retractila sau “frozen shoulder “)

Diagnosticul  impingementului subacromial se face de obicei pe baza istoricului medical, a examenului fizic și a imaginilor radiologice, cum ar fi radiografiile, echografiile sau RMN.

Tratamentul sindromului de impingement subacromial depinde de severitatea simptomelor, tipologia pacientului si momentul aparitiei patologiei. In cazurile usoare , se recomanda procedurile conservative- nonchirurgicale 

  • Medicamente: medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), cum ar fi ibuprofenul sau naproxenul, pot ajuta la reducerea durerii și a inflamației.
  • Fizioterapia si kinetoterapia : procedurile fizioterapice (laser, TENS, Tecar, crioterapie ) precum si gimnastica medicala cu benzi elastice  de tonifiere musculara a centurii scapulare 
  • Infiltratiile articulare  cu corticosteroizi: injecțiile cu corticosteroizi pot ajuta la reducerea durerii și a inflamației.
  • infiltratii articulare cu acid hialuronic (solutie vascoelastica) si/sau PRP
 

Recuperarea după o intervenție chirurgicală pentru impingementul subacromial  poate dura câteva săptămâni sau luni. Pacienții trebuie să urmeze un program de reabilitare pentru a-și restabili puterea și flexibilitatea articulației afectate.

Iată câteva sfaturi pentru a ajuta la prevenirea impingerii subacromiale:

  • Mențineți o greutate sănătoasă. Excesul de greutate pune presiune suplimentară pe articulații, ceea ce poate crește riscul de deteriorare.
  • Exercițiu regulat. Exercițiile fizice regulate pot ajuta la întărirea mușchilor din jurul articulațiilor, care pot ajuta la protejarea articulațiilor.
  • Evitați activitățile care pot pune stres excesiv pe articulații. Dacă aveți o afecțiune care vă pune articulațiile în pericol, discutați cu medicul dumneavoastră despre activitățile care sunt sigure pentru dvs.

Dacă aveți dureri la nivelul umărului, este important să consultați un medic pentru a determina cauza durerii și pentru a primi cel mai bun tratament posibil.