Pentru urgențe medicale

Program de lucru call center:

L-V 8:00-20:00

Sinovita de şold

Sinovita de sold este o afecțiune care apare atunci când membrana sinovială care căptușește articulația șoldului se inflamează. Membrana sinovială produce un lichid lubrifiant care ajută la amortizarea și conservarea articulației șoldului. Atunci când membrana sinovială este inflamată, produce prea mult lichid sinovial, ceea ce poate provoca edemul , durerea și rigiditatea articulației șoldului.

Cauzele sinovitei de sold includ:

 • Trauma: Sinovita de sold poate fi cauzată de traumatisme articulare prin cadere accidentala sau de tip sportiv  
 • Infecție: Sinovita de sold poate fi cauzată de o infecție articulara 
 • Afecțiuni medicale: Anumite afecțiuni medicale autoimune, cum ar fi poliartrita reumatoida , spondilita, pot crește riscul de sinovită de sold
 • Afectiuni tumorale : sinovita vilonodulara

Simptomele sinovitei de sold pot varia de la ușoare la severe și pot include:

 • Durere: Durerea la nivelul șoldului poate fi severă și poate fi agravată de mișcările șoldului.
 • Umflare: Articulația șoldului poate fi umflată și roșie.
 • Limitarea mișcării: Mișcarea articulației șoldului poate fi limitată.
 • Crepitație sau zgomot de clic: Poate apărea un zgomot de clic sau crepitație atunci când articulația șoldului este mișcată.
 

Diagnosticul sinovitei de sold se face de obicei pe baza istoricului medical, a examenului fizic și a imvestigatiilor imagistice, cum ar fi radiografiile, echografia sau RMN-urile.

Tratamentul sinovitei de sold depinde de severitatea simptomelor și de cauza leziunii. În cazurile ușoare, pot fi suficiente masuri conservative de tip antiinflamatorii nesteroidiene (paracetamol, ibuprofen ), repaus articular, gheata. . În cazurile mai severe, poate fi necesară intervenția chirurgicală pentru a trata factorul cauzator al sinovitei ( fixarea  leziunilor articulare, extractia corpilor liberi articulari , lavaj articular in infectii de tip sepsis articular )

Recuperarea după o intervenție chirurgicală pentru sinovita de sold poate dura câteva săptămâni sau luni. Pacienții trebuie să urmeze un program de reabilitare pentru a-și restabili puterea și flexibilitatea articulației șoldului.

Complicațiile posibile ale sinovitei de sold includ:

 • Coxartroza :poate să apară în timp, ca urmare a inflamației repetate a articulației șoldului, frevent dupa cauze septice sau in sinovitele autoimune 
 • Pierderea funcției articulației: Dacă leziunea este severă, poate duce la pierderea funcției articulației șoldului.
 

Prognosticul pentru sinovita de sold este de obicei bun, cu condiția ca tratamentul să fie început precoce și să se urmeze un program complet de reabilitare. Cu toate acestea, unii pacienți pot avea nevoie de intervenție chirurgicală repetată sau pot dezvolta coxartroza .

Iată câteva sfaturi pentru a ajuta la prevenirea sinovitei de sold:

 • Mențineți o greutate sănătoasă. Excesul de greutate pune presiune suplimentară pe articulații, ceea ce poate crește riscul de deteriorare.
 • Exercițiu regulat. Exercițiile fizice regulate pot ajuta la întărirea mușchilor din jurul articulațiilor, care pot ajuta la protejarea articulațiilor.
 • Evitați activitățile care pot pune stres excesiv pe articulații. Dacă aveți o afecțiune care vă pune articulațiile în pericol, discutați cu medicul dumneavoastră despre activitățile care sunt sigure pentru dvs.